Al vaak nagedacht over een hybride of elektrische auto? Bepaal welk type brandstof best is voor jou!

Gepubliceerd op 17 oktober 2019

Vroeger was alles eenvoudiger: je kocht een diesel als je meer dan 20.000 kilometer per jaar reed, en anders kocht je een benzine. Keuzestress was niet iets waar je last van had bij het kiezen van een nieuwe auto.

Vandaag is dat toch wat anders: hybride autos zijn mainstream geworden, bijna elke merk heeft ondertussen een elektrische auto in de aanbieding en autos op aardgas zijn ook aan een sterke opmars bezig. Ieder type brandstof heeft uiteraard zijn voor- en nadelen, en wij hebben jammergenoeg niet het perfecte antwoord voor je, maar misschien kunnen we je toch wat helpen de keuzestress te verminderen.

Een benzine of diesel auto is aan te raden als je een echte kilometervreter bent die nooit zeker weet of er op het einde van de rit een oplaadpunt staat te wachten (of een CNG tankstation). Een diesel of benzine auto zal uiteraard altijd gepaard gaan met een bepaalde uitstoot, maar de nieuwste generatie motoren zijn toch echt wel een heel stuk minder vervuilend geworden. En als je iemand bent die op zoek is naar de meest praktische en betrouwbare oplossing, zijn de fossiele brandstoffen toch nog altijd ongeëvenaard. Hou er wel rekening mee dat de goedkopere aankoopprijs gepaard gaan met een hogere brandstofkost en belastingen.

Zie alle diesel en benzine autos

Elektrische autos zijn erg interessant (en leuk) als je vooral korte afstanden aflegt en gemakkelijk thuis of op het werk kunt opladen. De meerprijs voor een elektrische auto, die vaak significant is, verdien je eigenlijk enkel maar terug als je kunt ‘bijtanken’ aan een lage energieprijs. Ben je aangewezen op publieke laadpalen, zul je niet zo veel besparen op je brandstofkosten als je hoopt. Over het feit of een elektrische auto - alles in acht genomen - nu zoveel beter is voor het milieu spreken we ons niet uit, maar het is wel een feit dat je momenteel weinig (of geen) belastingen betaalt.

Zie alle elektrische autos

Hybride autos waren een tijdje erg populair, maar zie je eigenlijk steeds minder. Veel nieuwe hybrides zijn grote SUVs of luxe-sedans, waar de hybridemotor helpt om de uitstoot binnen de wettelijke limieten te houden (en jouw belastingen aanvaardbaar). Voor de kleinere hybrides worden de fiscale voordelen geleidelijk aan teruggeschroefd, terwijl de aankoopprijs toch vaak nog een stuk hoger ligt.

Zie alle hybride autos

Zoals we al zeiden zijn autos op aardgas of CNG aan een sterke opmars bezig. Grotendeels valt dit te verklaren door de lage brandstofkost, die toch al gauw de helft lager is per kilometer in vergelijking met diesel of benzine. Combineer dat met een groot gebruiksgemak en rijbereik, toch als er een tankstation in je buurt is, en je begrijpt vast wel waarom er steeds meer autos rondrijden met de groene CNG sticker. En even voor de duidelijkheid, met een CNG mag je wel degelijk een parkeergarage in!

Zie all CNG autos

Nieuwsbrief


Geef jouw naam in.
Jouw e-mail adres ingeven.