Hoe krijg ik de beste prijs voor mijn nieuwe wagen?

Gepubliceerd op 17 oktober 2019

Net geen 30.000 euro. Dat is de gemiddelde prijs van een nieuwe wagen in België, én een stijging van maar liefst 20% over een periode van vijf jaar. Niet verwonderlijk dus dat mensen steeds meer op zoek gaan naar het meest goedkope alternatief.

Maar een auto kopen blijft natuurlijk - voor velen toch - een emotionele aangelegenheid, en er is altijd wel één bepaalde wagen die net dat tikkeltje boven je budget ligt, of je twijfelt of je die zetelverwarming nu toch wel of niet moet nemen. Een financieel steuntje in de rug kunnen we je met carjack jammer genoeg niet geven, maar we kunnen je wel een aantal tips geven hoe je die wagen van je dromen binnen je budget op de kopt kunt tikken. Je bedankt ons maar wanneer je volgende winter in regen in de file staat, en je blij bent dat je tòch die zetelverwarming hebt genomen.

Vergelijken, vergelijken, vergelijken!

Een auto kiezen doen de meesten ondertussen bijna volledig digitaal, een auto effectief kopen blijft toch vaak iets dat we bij een dealer of concessiehouder doen. En behalve als je een geboren onderhandelaar bent, vinden veel mensen het blijkbaar geen fijne ervaring om bij een dealer over de prijs van hun nieuwe wagen te onderhandelen. Maar vergis je niet, de prijs die na de configuratie op het scherm verschijnt, hoeft helemaal niet de prijs te zijn die jij effectief zult betalen.

Als je je kaarten juist speelt, kun je via wat vergelijken en heen-en-weer shoppen, een betere prijs voor je nieuwe wagen krijgen. Vraag zeker meerdere offertes aan bij verschillende merken én verschillende dealers (ja, ook tussen verschillende dealers kan er een groot verschil zijn), en speel die tegen elkaar uit. Zo krijg je bijna gegarandeerd een betere prijs dan je eerst aangeboden kreeg, want het is voor hun meestal beter een wagen met een paar honderd euro extra korting te verkopen, dan helemaal niet.

Wait for it… Wait for it… Nu!

Er zijn een aantal periodes in het jaar waarbij je een grotere kans hebt om een fikse korting te krijgen dan andere. Dus ook de timing van je aankoop kan een behoorlijk grote rol spelen in de finale prijs van je nieuwe auto.

Eerst en vooral is er in België natuurlijk het autosalon, dat traditioneel gepaard gaat met fikse kortingen (en een overdaad aan flauwe reclamespots op radio en tv). In de ‘autosalon’-maanden (januari en februari), worden maar liefst 40% van alle nieuwe wagens verkocht van het hele jaar. Merken weten dat ook dat het cruciaal is om in die periode aantrekkelijke voorwaarden te hebben, dus kun je er bijna zeker van zijn dat het financieel een interessant moment is om te kopen.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van de ‘interne werking’ van de automerken. Veel automerken werken, net als heel wat andere bedrijven uiteraard, met kwartaalcijfers en jaarcijfers waar ze worden op geëvalueerd. Het kan een gokje zijn – en weinig opleveren – maar een prijsaanvraag op het einde van het kwartaal (of jaar) kan je een fikse korting opleveren als je geluk hebt!

Waarom geen stockwagen overwegen?

Het concept van een ‘stockwagen’ is je waarschijnlijk niet onbekend: het zijn nieuwe wagens die geproduceerd werden zonder dat er al een koper was, en die nu bij de dealer of concessiehouder staan te wachten op een koper. Het zijn dus volledig nieuwe wagens, maar die je bijna altijd aan een fiks lagere prijs kunt kopen. Niet heel erg moeilijk dus.

Wat je misschien niet wist is dat die ‘stock’ meestal beheerd wordt op dealer of concessiehouder niveau, en niet op nationaal niveau door de merken zelf. Zo kan het stock-aanbod bij de dealer in je buurt helemaal anders zijn dan dat van de dealer net verderop. We kunnen je het niet beloven, maar een klein ommetje kan je mogelijk flink wat besparen bij de aankoop van je nieuwe wagen. Tot slot willen we je hierover enkel nog meegeven dat je dan zonder probleem die nieuwe wagen wél in je dichtstbijzijnde garage kunt binnenbrengen voor onderhoud, je hoeft dus niet telkens datzelfde ommetje te doen voor ieder nazicht of het vervangen van je banden.

Voor de meer avontuurlijke koper...

Ben je niet vervaard van een iets groter ommetjes, en is je talenkennis goed, dan kun je overwegen om de grens over te steken om een nieuwe wagen te kopen. Op de grens met Nederland en Duitsland zijn heel wat dealers die een ruim stock-aanbod hebben, vaak aan scherpe prijzen. Toegegeven, er komt een klein beetje papierwerk bij kijken, maar het kan zeker de moeite waard zijn!

Alvast veel succes met de aankoop van je nieuwe auto. Op carjack ben je alvast aan het juiste adres om snel en eenvoudig alle wagens op de Belgische markt te vergelijken, en met één klik meerdere offertes aan te vragen, zo ben je zeker dat je voor je nieuwe wagen de beste prijs krijgt.

Nieuwsbrief


Geef jouw naam in.
Jouw e-mail adres ingeven.