Een jeep, SUV, of toch maar een hatchback? Welk type wagen past nu best bij mij?

Gepubliceerd op 17 oktober 2019

Ieder type wagen heeft zijn voor- en nadelen. Een hatchback biedt je een efficiënt verbruik maar minder ruimte, terwijl een SUV je het comfort van een hoge zitpositie en een veilig gevoel geeft, maar aan een gevoelig hoger prijskaartje. We zetten hier de belangrijkste types wagen voor je op een rijtje, Carjack helpt je graag de wagen te vinden die best aan al je noden voldoet.


Stadsauto

Prijs :
Verbruik :
Ruimte :

Kleiner dan een stadsauto worden ze niet gemaakt. Vaak kun je naast één passagier niet meer kwijt kunt dan wat boodschappen. Ideaal natuurlijk als je vooral korte afstanden doet in een stad, en gemakkelijk wilt kunnen parkeren. Het kleine formaat komt met een laag prijskaartje en een lage gebruikskost.

Hatchback

Prijs :
Verbruik :
Ruimte :

De ideale mix tussen een compacte wagen en toch genoeg ruimte hebben. De meeste hatchbacks bieden comfortabel plaats aan vijf personen en hebben toch aardig wat bagegeruimte, zeker met inklapbare zetels. Met andere woorden een ideale eerste gezinswagen. En er is een ongelooflijk ruime keuze: bijna ieder merk heeft minstens één hatchback in de aanbieding.

Break of stationwagen

Prijs :
Verbruik :
Ruimte :

Heb je vaak veel bagegeruimte nodig, dan is een break misschien wel de ideale oplossing. Vaak biedt een break of stationwagen evenveel kofferruimte als een jeep of SUV, maar dan wel aan een lagere aankoopprijs en voor een gevoelig lager verbruik. Een beetje het Zwitsers zakmes onder de autos dus.

Sedan

Prijs :
Verbruik :
Ruimte :

Een sedan is ideaal als je vooral op zoek bent naar rijcomfort voor jou en je passagiers. Sedans komen uiteraard in alle vormen en prijsklasses, maar zijn bijna altijd goedkoper en zuiniger dan een gelijkaardige break of SUV.

Jeep of SUV

Prijs :
Verbruik :
Ruimte :

Jeeps, SUVs en hun kleinere broertje – de crossover – zijn momenteel extreem populair, ondanks hun hogere verbruik. De hoge rijpositie en hoge instap zorgen voor een uniek rijcomfort en gevoel van veiligheid. Automerken weten echter dat dit type momenteel populair is, en vaak zul je dus een heel stuk extra betalen.

Monovolume

Prijs :
Verbruik :
Ruimte :

Zo veel mogelijk ruimte aan een zo laag mogelijk budget, dat is zowat waar een monovolume voor staat. Monovolumes waren vroeger heel populair als de ideale gezinsauto, en is nog steeds de beste optie als je meer dan vijf comfortable zitplaatsen zoekt. Je moet er wel een hogere verbruikskost bijnemen.

Coupé

Prijs :
Verbruik :
Ruimte :

Coupés zijn eigenlijk gewoon de sportievere variant van de sedan. Vaak met een sterk aflopende achterkant waardoor je passagiers achterin weinig hoofd- en beenruimte hebben. Een coupé koop je dus voor jezelf en de vaak grotere motor, niet omdat je de meest praktische wagen zoekt.

Cabriolet

Prijs :
Verbruik :
Ruimte :

De voordelen van een cabriolet moeten we je waarschijnlijk niet uitleggen? Het plezier van zonder dak in de zon rond te rijden, met de haren in de wind, komt ten koste van een hoog prijskaartje en weinig ruimte. Maar ja, een cabrio koop je natuurlijk niet voor het gebruiksgemak...

Nieuwsbrief


Geef jouw naam in.
Jouw e-mail adres ingeven.