Belastingen voor elektrische wagens in 2021, hoe zit dat?

Dat de belastingen voor nieuwe wagens in 2021 veranderden in Vlaanderen, dat beschreven we hier al. Maar hoe zit dat dan nu precies voor elektrische wagens? We doen het hieronder beknopt uit de doeken. Want erg complex is het niet.

Uitstoot is nog de enige factor die telt

Er zijn twee soorten belastingen waarmee je moet rekening houden als je een nieuwe auto koopt in Vlaanderen. Er is enerzijds de éénmalige BIV (belasting op inverkeersstelling) en anderzijds de jaarlijkse wegenbelasting.

En die bedragen allebei voor een elektrische wagen NUL euro in 2021, wat ook al het geval was in 2020. Omdat vanaf 1 januari 2021 enkel nog rekening gehouden wordt met de CO2 uitstoot verandert er dan wel wat voor hybrides, maar dus niet voor elektrische wagens.

En wat als ik een ‘zakelijke’ klant ben?

BIV en wegenbelastingen moeten we allemaal betalen, maar als je een elektrische wagen koopt als zakelijke klant, moet je met nog een aantal andere zaken rekening houden.

Gebruik je je elektrische wagen ook privé, als zakelijke klant, dan bedraagt je VAA of ‘voordeel alle aard’ maar 4% voor een elektrische wagen

Je elektrische wagen is ook 100% aftrekbaar, net als de laadpaal of het laadpunt dat je installeert om je nieuwe elektrische auto op te laden

Heb ik nog recht op één of andere premies?

Neen, sorry… Er zijn momenteel in Vlaanderen geen premies of andere steunmaatregelen waarop je een beroep kunt doen als je een elektrische wagen koopt.

En als je op zoek bent naar een nieuwe elektrische wagen aan de beste prijs, dan vind je hier het volledige overzicht! Op carjack.be helpen we je graag de juiste wagen te vinden aan de beste prijs!


Benieuwd welke modellen er in 2021 nog nieuw gelanceerd worden? Ontdek ze hier!