Waarop letten bij het kiezen van je nieuwe autoverzekering

Bij met een auto rijden komt meer kijken dan af en toe eens tanken. Inschrijvingskosten, belastingen, verzekeringen… Zo eenvoudig is het allemaal niet. Maar verplicht, dat is het allemaal wel natuurlijk. We helpen je hier op carjack.be alvast even ‘op weg’ met een beknopt overzicht van welke soorten verzekering er bestaan, zodat jij zonder zorgen eropuit kunt trekken.

Hoe meer verzekerd, hoe beter?

Verzekeringen komen in alle vormen en maten, maar slechts één is verplicht! De autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid, over alle andere soorten verzekering beslis je zelf.

  • Autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid: deze dient niet om jou of je auto te verzekeren, maar wel iedereen die jij in de problemen zou brengen. Deze verzekering dekt alle materiële en fysieke schade die iemand lijdt bij een ongeval waar jij als bestuurder in fout bent. Deze is dus verplicht, en zonder kom je de baan niet op!
  • De mini-omnium verzekering dekt ook JOUW materiële schade, maar enkel bij een aantal gevallen. Je klasseert die best onder de noemer ‘ik-kon-er-niks-aan-doen’. Wat valt hieronder? Glasbreuk, brand, diefstal, aanrijding met een dier…
  • Wil je volledige gemoedsrust voor materiële schade, dan ga je voor de volledige omnium verzekering. Dit dekt ook zaken die vallen onder de categorie ‘dat-is-eigenlijk-wel-mijn-schuld’. Typisch gaat het hier dus om aanrijdingen met slechts geplaatste paaltjes, onvoorzichtig uitrijden uit kleine parkeerplaatsen, ingedeukte portieren op de supermarktparking en andere gelijkaardige akkefietjes
  • Nog niet het gevoel dat je alle risico’s afgedekt hebt? Dan kun je ook nog opteren voor een bestuurdersverzekering (die dekt ook je eigen lichamelijke schade), een bijstandsverzekering (voor als er advocaat- of gerechtskosten gepaard gaan met een ongeval waarin je betrokken bent) of de pechbijstandsverzekering (takelkosten, vervangwagen, …)

Waarom niet altijd gewoon een full-omnium nemen?

Je zou je inderdaad terecht kunnen afvragen waarom je niet altijd alles verzekert. Wel, we vertellen je waarschijnlijk niets interessants als we zeggen dat dat nogal duur kan uitvallen. Een omnium-verzekering doet in feite twee dingen: ten eerste je een bepaalde som teruggeven als je auto total loss is, en ten tweede (volledig) terugkomen in mogelijke herstelbetalingen. Maar ook hier is het niet altijd zo éénduidig. De som die je terugkrijgt bij een total loss (of diefstal) daalt in de tijd

  • Na een bepaald punt (afhankelijk van je contract) daalt de percentuele tussenkomst van je verzekeraar in de waarde van je auto, zelfs bij een full omnium. Dus na bijvoorbeeld 24 of 36 maanden, komt je verzekeraar niet meer volledig tussen.
  • De ‘theoretische waarde’ die wordt vergoed neemt ook af in de tijd, omwille van het fameuze ‘afschrijven’ van de waarde van je auto. Uiteraard is een wagen van 3 jaar niet evenveel meer waard als toen hij nog nagelnieuw was, maar let op dat verzekeraars je hier geen financiële loer draaien.

Dit zorgt er voor dat men vaak zegt dat een omnium verzekering enkel interessant is voor 3 of 4 jaar bij het aankopen van een nieuwe wagen. Dat is vaak ook wel waar, maar vergeet niet dat je bij een mini-omnium NIET gedekt bent voor schade die je oploopt bij een klein accidentje of schadegeval waar jij voor verantwoordelijk bent. Een full-omnium, zelfs na meer dan 4 of 5 jaar, dekt dat wel nog volledig voor je!

Waarop letten bij het kiezen van een verzekering?

Bij verzekeringscontracten moet je goed op de kleine lettertjes letten als je verschillende aanbieders wilt vergelijken! Een aantal dingen om op te letten in je zoektocht naar de ideale verzekering:

  • Franchisekosten: Voor sommige verzekeringen moet je zelf een eerste schijf ophoesten in een geval van schade (afhankelijk van de oorzaak). Let dus goed op hoe hoog die franchisekost oploopt, hoe die evolueert over tijd, hoe die afhankelijk is van eerdere incidenten…
  • Kijk ook zeker na of pechverhelping inbegrepen is. Een enkele rit met een takelwagen kan al snel een stevig prijskaartje met zich meebrengen! Vergelijk ook goed welke onderdelen van pechverhelping inbegrepen zijn (transport, wisselstukken, werkuren, …) en voor welke soorten pech (verloren sleutel, platte band, …)
  • Ook handig om na te gaan: is bij pech een vervangwagen inbegrepen?


Hoe vind ik de beste verzekering?

Binnenkort helpen we je op carjack ook de beste verzekering te vinden, maar in de tussentijd zijn er al een aantal platformen die je helpen om verschillende aanbieders te vergelijken! Neem zeker je tijd om de verzekeringen voor je nieuwe wagen goed naast elkaar te leggen, want dat kan toch al snel heel wat euro’s opleveren!

Nieuwsbrief


Geef jouw naam in.
Jouw e-mail adres ingeven.